La frontera com a centre. Zones de ser i no ser.

4 de març de 2016

 • 11:00
  Trobada amb Daniela Ortiz.

  Aula 1 CCCB.

  Trobada informal i de petit format per a poder continuar la deriva de
  la xerrada del dia anterior, aprofundir en alguns aspectes o obrir-ne
  de nous.
  [Aforament limitat]


  --


 • 18:00
  Iskay Yachay: Los dos saberes

  Projecció. Hall i auditori CCCB.

  Porta les veus i les ments dels camperols del Cuzco, Perú. Ens expliquen quina escola volen per als seus fills, quin tipus d'educació és la que fa falta perquè la vida floreixi i es transmeti la força dels temps d'abans. Al llarg dels darrers anys, la institució Ceprosi del Cuzco ha estat treballant amb grups de mestres i pares de família per assolir una nova reflexió al voltant del tema de l'educació i la diversitat cultural. Els esforços que ells fan per entendre de quina manera els nens poden aprendre dels dos mons (occidental i andí), els duu a conclusions sorprenents, que val la pena escoltar i considerar.


 • 18:30
  Nawpa [0.1]

  Projecció. Hall i auditori CCCB.

  El moviment indígena de l'Equador, compta amb una de les tradicions de resistència més llargues i intenses de la Llatinoamericà moderna. Cesar Pilataxi, un quítxua de la zona andina, explica les bases de l'enfrontament de la seva comunitat amb els interessos occidentals.


 • 18:40
  Le Naufrage Negro-Liberal

  Projecció. Hall i auditori CCCB.

  Els poders establerts, que veuen en qualsevol forma d'idea original un possible germen de disturbis i subversió, en general no fan res per afavorir el debat d'idees i el necessari retorn als nostres propis valors per pensar un desenvolupament més humà.


 • 19:00
  Les multiples dimensions colonials d'Europa

  Conferència. Hall CCCB.

  A partir de les epistemologies del Sud, de Sousa analitza sis formes de colonialisme a Europa i altres tantes vies de descolonització.

  Boaventura de Sousa Santos és Professor Catedràtic de la Facultat d'Economia de la Universitat de Coïmbra (Portugal) i Distinguished Legal Scholar de la Facultat de Dret de la Universitat de Wisconsin-Madison (EUA).


 • 20:30
  Slave Trade

  Projecció. Hall i auditori CCCB.

  Gràfica del tràfic esclavista.

 • 20:36
  Port Trade Portrait

  Projecció. Hall i auditori CCCB.

  Port Trade Portrait és un retrat del "Port Vell", l'antic port de mercaderies de Barcelona, actualment transformat en espai d'oci turístic. Dels mateixos molls d'on partiren els vaixells negrers que van enriquir a la burgesia de la ciutat, avui turistes passegen al costat d'africans que intenten tirar endavant sota la pressió de persecucions i detencions.


 • 21:15
  ¿Qué son los CIE?

  Projecció. Hall i auditori CCCB.

  "L'únic delicte dels detinguts en els CIE és passar una frontera o una altra, ser pobres i negres, punt. Us recordo que aquestes persones són els néts dels esclaus que eren caçats *com animals i carregat en vaixells..." Lamien Sarr


 • 21:20
  De la teoria a la pràctica decolonial en els carrers del Raval.

  Presentació col.lectiu. Hall CCCB.

  L'espai de l'immigrant és un espai autogestionat format per i per a migrants. És un espai de trobada, reflexió i acció. Partint dels sabers "migrants" i exposant els propis cossos racializats, l'espai busca generar noves formes de resistència, apoderament i reivindicació de les persones migrants com a subjectes polítics.