La frontera com a centre. Zones de ser i no ser.

6 de març de 2016

 • 11:00
  Trobada con Houria Bouteldja [indigènes de la république].

  Aula 1 CCCB.

  Trobada informal i de petit format per a poder continuar la deriva de
  la xerrada del dia anterior, aprofundir en alguns aspectes o obrir-ne
  de nous.
  [Aforament limitat]


  --


 • 17:00
  La France est notre patrie

  Projecció. Hall i auditori CCCB.

  La història d'una trobada fallida entre dues cultures amb diferents sensibilitats i imaginaris. Que va portar a una colonització marcada per la brutalitat, malgrat el fet que les guerres, el caos i la destrucció es podien haver evitat. A partir d'imatges d'arxiu, la pel·lícula reverbera a través del temps i l'espai: "França és la nostra pàtria".


 • 18:15
  La colonització perfumada. L'experiència amorosa de Shaij Ahmadu Bamba (1853-1927).

  Intervenció. Hall CCCB.

  En plena expansió colonial francesa per l'occident africà, Shaij Ahmadu Bamba (re)crea un model teòric i pràctic de submissió a allò que és Real, que suposa una efectiva alternativa a l'estructura de poder, limitada i limitant de l'invasor colonial. El model o via iniciada pel Shaij, la Muridiya, està basada en la premissa islàmica en la qual  conèixer és un acte d'amor envers cadascuna de les coses creades i les seves relacions: és per això que l'òrgan del coneixement és el cor i no el cervell.
  Els ressons de l'experiència amorosa de Bamba ara migren de la mà dels murids, els seus seguidors, que arribats de terres africanes ara conviuen amb nosaltres, perfumant l'espai, obrint-nos i activant-nos el Record, convidant-nos a transitar aquest camí de presències cap a l'U Únic.


  Així, migrar és tornar a un mateix.

  Dhikr ceremonia [Record]


  A continuació la comunitat Baye Fall ens convidarà a assistir i participar en una cerimònia de Dhikr. El Record o Remembranza de Allah (Dhikr o Zikr) és el treball central de les escoles sufís. Segons el diccionari de la Reial Acadèmia de la Llengua Espanyola, Recordar ve del llatí *recordari, i en alguns llocs significa despertar, deixar de dormir i tornar a passar pel cor, portar a la memòria alguna cosa i tenir present algú.