MACBA 1996-1998

D.Goodes, A.M. Léger. Gener 1998

 • Each and Every One of You
  Els autors:

  Donald Goodes, llicenciat en Belles Arts a les àrees de vídeo i perfomance i crític d’art, ha considerat el seu treball crític com una extensió d’una pràctica artística híbrida, treballant tant en la forma com en els continguts dels seus textos crítics. Aquests esperit d’experimentació l’ha portat a publicar els seus articles en sèrie de pòsters o de guió de vídeo.

  Anne Marie Léger es va llicenciar en Història de l’Art i va realitzar un Màster en Estudis d’Art a la Universitat del Quebec, Montreal. Des de llavors ha treballat com a comissària i coordinadora d’exposicions, especialment per al Canadian Center for Architecture.

  Les obres: a la dècada dels 50, el professor d’art Jon Gnagy va ensenyar a milers d’espectadors pioners de la NBC-TV com dibuixar paisatges resultants. La forma pedagògica de Gnagy va generar durant molts anys després cursos de pintura per televisió a tot el món. “¡Atenció, això és la fi del mil·lenni postmodern! Poseu-vos les piles, el presentador Andy Jenny us demostrarà que avui tots i cadascun de vosaltres podeu fer instal·lacions d’art contemporani. Seguint les seves quatre Indicacions Bàsiques per a Instal·lacions Artístiques, Andy us guiarà pas a pas a través de la creació de les vostres pròpies instal·lacions d’art casolanes: la més reptadora i avançada forma d’art que es pot trobar a les galeries i museus del globus. Cada episodi és una nova aventura cap a l’interior de l’art i de les idees. El primer episodi presenta The Political Accumulation Installation: una solemne crítica de l’imperialisme colonial usant grans de cafè!! El segon episodi, The Weirdness Installation, és una boja creació en la qual es treballa amb peluixos fets servir amb tota ‘normalitat estètica’. Però això no és tot! Each & Every One Of You presenta també un encantador repartiment d’amics d’aquesta comunitat. Anne Marie es troba aquí amb Cartes dels Espectadors, perquè Andy respongui; també tindrem la Criatura Crítica, sempre avisant-nos per interpretar la darrera creació d’Andy i l’Artista rebutjat i el Canal de Compres d’Art. Each & Every One of You pretén recórrer una línia subtil. No és simplement una videocreació irònica ni solament una cinta instructiva. Aquest imaginari espectacle televisiu és tan paradoxal com les instal·lacions que presenta. Totes les “virtuts” filosòfiques, intel·lectuals, emotives i autoreflexives de l’art contemporani son repassades carinyosament. Però els seu caràcter més vulnerable i ignorat: és a dir, subanilitat, l’arbitrarietat del sentit creatiu, les restrictives convencions de l’“original”. En resumen, Each and Every One of You intenta amb desenfrè representar l’absurd de l’art, al mateix temps que el seu sentit. Una editorial en Art Press (Jouannais, Maig 1995) advertia que l’art i la televisió són estrictament incompatibles, perquè la televisió és “al·lèrgica” al conflicte intel·lectual a la crisis i a la confrontació. Una integració afortunada dels dos es realitzaria en detriment de tots els valors de l’art. Each and Every One of You fa el buit a tots els advertiments. És més, és un intent de remoure l’actual estat de la producció artística i la seva interpretació, amb la proposta d’un model de treball en un missatge pro-art dins de la cultura popular. Així que anem de visita a aquest estrany plató per a una entretinguda, crítica i informativa vetllada amb aquesta emergent estrella de la televisió, Andy Jenny. I recordeu: tots i cadascun de vosaltres podeu fer instal·lacions d’art contemporani”.

  The Political Accumulation Installation. Canadà, 1996, 32’

  The Weirdness Installation.Canadà, 1997, 36’