William Burroughs

Març 1997

"Fa temps vaig oferir el següent repte i el repeteixo ara: doneu-me deu anys i un bilió de dòlars per a investigació i prometo algunes respostes. Però no tinc el bilió de dòlars i potser tampoc els deu anys, així que he desenvolupat certes tècniques. La primera de totes elles és reconèixer l'escriptura com una operació de màgia". William S. Burroughs.

L'autor:

William S. Burroughs (Sant Louis, EUA., 1914) ha escrit entre altres obres: Junkie, The Naked Lunch, Nova Express, The Soft Machine, Exterminator!, The Last Words of Duch Schultz, Cities of the Red Night i The Western Lands. Reconegut com un dels escriptors més característics dels EUA, Burroughs ha passat bona part de la seva vida lluny dels seu país (a Mèxic, Sud-Amèrica, Tànger...); la seva escriptura, en continu moviment i experimentació, ha emprat com a part fonamental el to i les imatges de l'anomenada "novel·la barata", la literatura de sèrie B, el que permet mesclar el dolor personal o la crítica més àcida amb l'humor, recórrer a diferents nivells de lector i desfer d'entrada qualsevol pretensió "literària". Personatge, sovint solitari i distant dels "moviments culturals" dels quals ha negat formar part, ha establert nombroses i precises col·laboracions personals: Allen Ginsberg, Jack Kerouack, Herbert Huncke, Gregory Corso, John Giorno, Brion Gysin, Ornette Coleman, Anthony Balch... i més recentment Psychic TV, Laurie Anderson, Gus Van Sant, David Cronenberg. Col·laboracions que l'han dut a transcendir l'àmbit de la literatura, per entrar al de la pintura, música, cinema, desenvolupant espais i imatges mentals que sens dubte ja estaven presents en les seves obres escrites.

Des de principis dels anys setanta la seva teoria és que "la paraula és literalment un virus, i si no ha estat reconeguda com a tal és gràcies ha que ha aconseguit un estat de simbiosi, relativament estable. Amb l'hoste humà (...) encaixa perfectament amb la definició més bàsica de virus: un organisme sense altra funció interna que replicar-se". Alguna cosa que, a diferència d'altres organismes, no pot fer per si mateix, sinó a través d'un hoste.

A través d'una experiència vital extrema, de la qual és un increïble supervivent, Burroughs fulmina les nocions de cultura o identitat com a "llars" del pensament o del subjecte. A través d'ell, apareixen com una segona naturalesa, però en el seu aspecte més salvatge, sovint hostil i violent; espais davant de tot desconeguts, subjectes de constants lluites de dominació. El doble vessant del plaer, de les drogues... com a alliberació acció/exploració i com afilades eines de control i destrucció. Estats assassins i agents enemics que s'infiltren en l'individu sota l'aspecte de la seva identitat més íntima... aquella a la qual més tard apel·larà a la publicitat i al llenguatge dels mass media. Les tècniques del cut up, reinterpretació que ell pren del seu amic Brion Gysin –tallar, recompondre, cicatritzar...–, l'apropiació de materials ja existents, molts provinents dels mass media, i la noció d'un món "preenregistrat" marquen també els seus "ports d'entrada" al discurs visual independent.

"Havent escoltat les meves darreres paraules arreu, havent escoltat les meves darreres paraules en tot els mons, havent escoltat tots vosaltres consells de corporacions i de governs de la Terra. I vosaltres potències protegides per bruts acords consumats en algun vàter per agafar el que no és vostre. Per vendre per a sempre el sòl sota els peus que encara no han nascut".

Burroughs: the Movie, de Howard Brookner. EUA, 1984. 1h 30'.

Un extens i detallat documental sobre Burroughs, amb Allen Ginsberg, Gregory Corso, John Giorno, Patti Smith, el seu fill Bill Burroughs Jr., amb escenes de diferents films (hipnotisme, hardcore, experimental, etc.) i lectures de fragments dels seus llibres. Howard Brookner, guionista, documentalista i cineasta, va escriure entre altres alguns dels guions de la sèrie Max Headroom (mai emesos).

Thanksgiving, de Gus Van Sant. EUA, 1990. 1h 3'.

Paraules de Burroughs per el Dia d'Acció de Gràcies realitzat per Gus Van Sant, un dels cineastes amb qui ha col·laborat constantment i que apareix puntualment en quasi tots els seus films (per exemple, com a predicador ionqui a Drugstore Cowboy).

Towers Open Fire, d'Antony Balch. Gran Bretanya. Realitzada als anys cinquanta. 10'
Ghosts at # 9, d'Antony Balch, Psychic TV. Realitzada als anys cinquanta i seixanta. 50'

Dues produccions mostra de les diferents col·laboracions entre Burroughs, Antony Balch, Ian Sommerville, Genesis P-Orridge (Psychic TV) i Brion Gysin. Antony Balch (Londres, 1930) va realitzar el seu primer curt als 17 anys, un anunci de Kit-e-Kat per a la televisió. Durant un temps es va dedicar a importar cinema pornogràfic al Regne Unit, on estava greument penat. Paral·lelament al seu treball com a cineasta independent, va ajudar a produir a altres cineastes com Ed Wood, Tod Browning i Roger Corman.

  • Calling all Active Agents