Davant de la crisis del creixement, decreixement

Presentació

Marco Deriu, Enric Duran, François Schneider. 2009. Espanya. vo Castellà. 100’

v Castellà
[640x480]

La nostra societat ha anat evolucionant cap a un sistema basat en la mercantilització i la globalització, la força motriu de la qual és la competència i la seva dinàmica el creixement continu. Estem arribant als límits naturals (esgotament de recursos i contaminació) i socials (injustícia, desigualtats, pobresa material, psíquica i moral), fet que genera conflictes a tots els nivells, col·lectius i individuals. El sistema està en crisi, una crisi multidimensional (social, econòmica i ecològica) que qüestiona la continuïtat del sistema actual.

El decreixement es presenta com un pensament i un moviment que pretén reunir sota un paraigua comú moltes iniciatives que proposen alternatives al sistema actual, no basades en un creixement econòmic continu i il·limitat. Proposa retrobar la multidimensió humana; prendre consciència dels límits i de les escales del nostre entorn; tornar a agafar les regnes de les nostres pròpies decisions mitjançant l’autonomia i l’autogestió des de la societat; sortir de l’individualisme dominant i, en un sentit més ampli, disminuir la capacitat productiva i de consum, les infraestructures...

Els tres ponents d’aquesta xerrada introductòria són iniciadors dels moviments de decreixement a Catalunya, Itàlia i França, mostrant així tres punts de vista que reflecteixen la diversitat del moviment.

http://decreixement.net/