La frontera com a centre. Zones de ser i no ser.

3 de març de 2016

 • 11:00
  Trobada amb Pedro Jiménez i Lucas Tello.

  Aula 1 CCCB.

  Trobada informal i de petit format per a poder continuar la deriva de la xerrada del dia anterior, aprofundir en alguns aspectes o obrir-ne de nous.
  [Aforament limitat]


  --


 • 18:00
  Los Muros de Europa

  Projecció. Hall i auditori CCCB.

  Cròniques del pas de refugiats per Hongria, Croàcia i Sèrbia. Setembre del 2015.


 • 18:25
  Neither Here nor There

  Projecció. Hall i auditori CCCB.

  En un intent d'aconseguir una vida millor, centenars de nens marroquins es colen a Melilla, un petit enclavament espanyol al nord del Marroc. Aquest projecte documenta la vida d'un grup de menors atrapats en aquesta porció espanyola d'Àfrica, que enlluernats per un fals sentit de prosperitat, intenten saltar diàriament dins d’ un dels molts vaixells que els portaran a la península i, amb sort, a aconseguir el seu somni europeu.


 • 18:36
  Lettre à la Republique

  Projecció. Hall i auditori CCCB.

  Carta a la República, a tots aquells racistes de tolerància hipòcrita que han construït la seva nació sobre sang, i ara presumeixen de moralistes.

 • 19:00
  Sistema de control migratorio, blanquitud y eurocentrismo.

  Intervenció Hall i auditori CCCB.

  El debat en relació als processos migratoris, així com els estudis i les notícies que s’hi refereixen, se centren gairebé tots en comptabilitzar, analitzar, descriure i qüestionar  la població migrant de manera exhaustiva. El focus de les càmeres, els titulars de la premsa i els debats polítics, presenten la població migrant com un problema que cal solucionar mitjançant la integració, la persecució o l'expulsió forçada, tot normalitzant, en fer-ho així, la violència del sistema de control migratori. La xerrada proposa explorar la situació actual des d'una altra perspectiva, mitjançant l'anàlisi dels sistemes legals creats pels governs europeus per a la regularització de la violència contra la població migrant, l'exaltació i constant reivindicació de símbols i narratives pro-colonials amb la finalitat de mantenir estructures racialitzades, així com la col·laboració de la indústria europea dels drets humans i la caritat en l'estructura de la violència sistemàtica.

 • 20:30
  Tarajal

  Projecció. Hall i auditori CCCB.

  Tarajal: desmuntant la impunitat a la frontera sud és un treball de recerca realitzat per la productora Metromuster, responsable també del documental Ciutat Morta, per encàrrec de l'Observatori DESC, amb qui ha col·laborat estretament en les tasques de recerca. El documental mostra el testimoniatge d'experts en el fenomen migratori, periodistes, juristes, portaveus policials, activistes i declaracions dels responsables del Ministeri de l'Interior, que es contraposen per construir un relat que evidencia les contradiccions i, sobretot, la sospita que no es tracta d'un simple cas de negligència policial, sinó que respon a una estratègia planificada en l'aplicació de les polítiques de control migratori.